Γνωρίζεις ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές για αποτοξίνωση;

Ποτήρι με πράσινο smoothie με ένα φύλλο δυόσμο

Μήπως έχεις συνδέσει τον όρο ‘αποτοξίνωση’ με κάτι αμιγώς ιατρικό;
Αν ναι, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι είναι μια εντελώς φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.
Είναι ο τρόπος που το σώμα μας απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες.

Η αποτοξίνωση συμβάλλει στην καλή υγεία όλων των συστημάτων του οργανισμού και χαρίζει το αίσθημα ευεξίας.

Τι είναι η αποτοξίνωση;
Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία αφαίρεσης και απομάκρυνσης όλων των συσσωρευμένων τοξινών από τα όργανα του σώματος μέσω διατροφικών αλλαγών, οι οποίες τοξίνες αν παραμείνουν γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία.

Η συσσώρευση των τοξινών γίνεται εμφανής στον οργανισμό καθώς μπλοκάρει τον μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως:

  • η δυσκοιλιότητα
  • η συχνή κούραση
  • ο πονοκέφαλος
  • η διάρροια
  • το φούσκωμα

Μπορεί ακόμα να επιδεινώσει ορισμένες άλλες ήδη υπάρχουσες ασθένειες στο σώμα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι περιλαμβάνει η αποτοξίνωση;
Η μεγαλύτερη ποσότητα τοξινών εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του, του αλκοόλ και της ζάχαρης.

Ένα σωστό πρόγραμμα αποτοξίνωσης θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τις παραπάνω κατηγορίες τροφίμων για τις ημέρες που διαρκεί.

Αντίθετα θα πρέπει να περιλαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες από:

  • λαχανικά,
  • φρούτα εποχής (προσοχή στους διαβητικούς),
  • όσπρια και
  • ελαιόλαδο

Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι η αποτοξίνωση γίνεται όταν το σώμα μας δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μετά από εντολή γιατρού ή μπορεί να την εφαρμόσει κανείς προληπτικά προκειμένου να καθαρίσει τον οργανισμό του.

Δεν αποτελεί πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σωματικού λίπους και γι’ αυτό δεν υπάρχει περιορισμός των θερμιδικών αναγκών.

Εφαρμόζεται από 1 έως 2 εβδομάδες και στην συνέχεια σταδιακά προσθέτουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων ξεκινώντας από τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τέλος το κόκκινο κρέας.

Πως γίνεται ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης σωστά;

Το πρωί….
Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό, ώστε να εξασφαλίζεται στον οργανισμό η απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα.
Το πρωινό μπορεί να περιέχει γιαούρτι αντί για γάλα, λίγο μέλι, φρούτα & 1 κουτ. σούπας Σπιρουλίνα flakes. Ακόμα θα μπορούσε να περιέχει μία φρουτοσάλατα με 2-3 διαφορετικά είδη φρούτων, ξηρούς καρπούς ωμούς ανάλατους, λίγο μέλι & 1 κουτ. σούπας Σπιρουλίνα flakes. Άλλη επιλογή θα ήταν φυσικός χυμός πορτοκάλι και ξηροί καρποί ανάλατοι και ωμοί.

Ανάμεσα στα γεύματα…
Στην διάρκεια της ημέρας μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα σαν ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) ή αν το πρωινό μας περιείχε φρουτοσαλάτα, τότε θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε ξηρούς καρπούς (περίπου 50g).

Το μεσημέρι…
Το μεσημεριανό μας μπορεί να περιέχει λαχανικά βραστά και φυσικά σαλάτα με λαχανικά εποχής συνοδευόμενη με αγνό ελαιόλαδο, λίγα Σπιρουλίνα flakes & 1-2 φέτες ψωμί. [2-3 φορές την εβδομάδα μπορούμε να καταναλώσουμε όσπρια με σαλάτα επιλογής και λίγο ψωμί.]
Από τα ζυμαρικά-δημητριακά μπορείτε να προτιμήσετε τα ολικής αλέσεως που περιέχουν φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μακαρόνια ολικής, κριθαράκι και ψωμί μαύρο, ρύζι καστανό είναι ιδανικές επιλογές για τα γεύματα. Καλύτερα να αποφύγετε τα δημητριακά στο πρωινό ακόμα και αν είναι ολικής καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες κρυμμένης ζάχαρης.

Το βράδυ…
Το βραδινό καλό θα ήταν να περιέχει μία σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, ελαιόλαδο, 1-2 φέτες ψωμί και 1 φρούτο. Πολύ καλές επιλογές σε σαλάτες είναι η χωριάτικη χωρίς τυρί, η πράσινη σαλάτα με ψητά μανιτάρια, μία ποικιλία ψητών λαχανικών (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές), λάχανο-καρότο και σέλινο με πιπεριές ή ανάμικτη με λάχανο, σπανάκι, ρόκα, ντομάτα, καρότο.

Η σημασία της ενυδάτωσης για την αποτοξίνωση
Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του νερού για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αποβολή των παραπροϊόντων.
Επομένως κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης είναι σημαντικό να πίνουμε 2 με 3 λίτρα νερό.
Ακόμα μπορούμε να καταναλώνουμε υγρά τρόφιμα όπως σούπες λαχανικών, φυσικούς χυμούς φρούτων και smoothies με φρούτα και πάγο για τις ζεστές ημέρες.

Τι δεν περιέχει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;
Όσο διαρκεί η αποτοξίνωση καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά (όπως κρουασάν, μπισκότα), πίτες, σφολιατοειδή, την ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του (λουκάνικα, σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον), πατατάκια και γλυκά (σοκολάτα, πάστες, σιροπιαστά ακόμα και αυτά με χαμηλά λιπαρά).

Ένα σωστό πρόγραμμα αποτοξίνωσης αποκλείει τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από το γιαούρτι καθώς και το άσπρο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα).

Επίσης δεν συνιστάται η κατανάλωση καφεΐνης (καφέ, τσάι), αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών. Αντιθέτως συστήνεται η κατανάλωση φρέσκων φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών.

Οι υπερτροφές και η αποτοξίνωση
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων ‘superfoods’ τα οποία μπορείτε να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης όπως ο λιναρόσπορος. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε αντί για τσάι, να πιείτε βότανα, όπως λουίζα, κρόκο κοζάνης, φασκόμηλο.
Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε με την ποσότητα! Δύο-τρία φλιτζάνια αρκούν σε καθημερινή βάση για να αποκομίσετε τα οφέλη τους.

Spiroulina PLATENSIS: η ιδανική τροφή για αποτοξίνωση
Spiroulina PLATENSIS διαθέτει μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως τη φυκοκυανίνη και τα καροτένια. Έτσι:

  • προωθεί τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος,
  • αναπληρώνει τις ανεπάρκειες στη διατροφή
  • επιταχύνει το μεταβολισμό.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, αποκτάτε άμεσα ευεξία και αντιμετώπιση της κόπωσης και της υποτονικότητας.

 

*Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης