Πασχαλινό τραπέζι: Do’s & Don’ts

Λευκό ρηχό πιάτο κι επάνω του ένα βαθύ με μαχαιροπήρουνο κι ένα κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού

Ακόμη κι αν το φετινό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή της Λαμπρής είναι λίγο πιο μοναχικό από άλλες χρονιές, σίγουρα θα παραμένει και φέτος πλούσιο σε εδέσματα!
Στο τραπέζι κυριαρχούν ο οβελίας κι άλλα παραδοσιακά φαγητά που συνοδεύονται από πλήθος γλυκών!
Αυτές οι μέρες, λοιπόν, κρύβουν παγίδες τόσο για το βάρος μας όσο και για το στομάχι μας λόγω της νηστείας.

Ήξερες ότι…
Σε ένα εορταστικό γεύμα μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι και 4.000 θερμίδες συνολικά;!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αποφύγουμε την επιπλέον πρόσληψη βάρους τις γιορτινές ημέρες;

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι φέτος;
Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό και να απολαύσουμε το Πάσχα χωρίς ενοχές.

Το εορταστικό γεύμα στο μικροσκόπιο!

1. Αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα
Κυριακή πρωί… Μόλις έχεις ξυπνήσει, δεν έχεις πιει καν καφέ, κατεβαίνεις στην όμορφη αυλή ή στο μπάρμπεκιου και τι να δεις;
Κουλουράκια, αυγουλάκια, τσουρεκάκια, πιτούλες!
Αντιστάσου!

Το κλειδί είναι να αποφύγουμε τα πολλά τσιμπολογήματα και να περιοριστούμε στην κατανάλωση του κυρίως γεύματος και στην μερίδα μας. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε λόγω ημέρας να καταναλώσετε και κάποιο ορεκτικό επιλέξτε τα αυγά που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες αλλά κι αυτά με μέτρο!

2. Καταναλώστε σαλάτες
Κάθε εορταστικό τραπέζι ολοκληρώνεται με τις σαλάτες. Μπορείτε να φτιάξετε 2 ειδών σαλάτες, μία με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μία ντομάτα κι αγγούρι. Οι σαλάτες προκαλούν τον γρήγορο κορεσμό ενώ περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα σαλάτας. Καλό θα ήταν τα 2/3 του πιάτου να καλύπτονται από σαλάτα και το υπόλοιπο 1/3 από το κυρίως γεύμα.

Προσοχή! Υπάρχουν σαλάτες που περιέχουν πολύ θερμιδογόνα dressings με μαγιονέζα. Προτιμήστε το ελαιόλαδο με λίγη μουστάρδα και αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση προσθέστε και λίγο ξύδι βαλσάμικο.

3. Αφήστε τα τυριά για άλλη μέρα
Την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει το κρέας και μπορείτε να καταναλώσετε λίγο μεγαλύτερη μερίδα φαγητού. Δεν χρειάζεται να το συνοδεύσετε και με τυρί φέτα ή άλλα κίτρινα τυριά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά στα διάφορα dressings όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή κ.α όλα έχουν αρκετές θερμίδες και θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσετε μία κανονική σαλάτα λαχανικών παρά να “πέσετε με τα μούτρα” σε αυτές. Ωστόσο, μιας και μένουμε σπίτι, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας το παραδοσιακό τζατζίκι χρησιμοποιώντας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά!

4. Επιδόρπιο
Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα είναι τα τσουρέκια και τα κουλουράκια που όλοι λατρεύουμε. Πόσοι όμως μπορούν να περιοριστούν μόνο σε ένα κομμάτι; Και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα σοκολατένιο αυγό ή σε παραδοσιακά γλυκά του ταψιού που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε αυτές τις μέρες;

Γενικότερα…

Τις ημέρες των γιορτών τρώμε πολλά και διαφορετικά γλυκά τα οποία έχουν αρκετές θερμίδες. Όσες παραλλαγές κι αν κάνουμε στις συνταγές τους εξακολουθούν να είναι θερμιδογόνα και να περιέχουν λιπαρά, επομένως η μόνη λύση είναι να τα καταναλώσουμε με μέτρο τις ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα. Για όσους δεν θέλουν με τίποτα να αποκλίνουν από τη διατροφή τους ακόμα και ανήμερα του Πάσχα μπορούν αντί για γλυκά να καταναλώσουν μία φρουτοσαλάτα με λίγο μέλι και καρύδια ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού (στραγγιστό γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς).

5. Αλκοόλ με μέτρο
Γλέντι φέτος δε θα κάνουμε. Το κρασάκι μας όμως θα το πιούμε!

Θυμήσου!
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει 80 θερμίδες, ένα ποτήρι λευκό έχει 60 θερμίδες και ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας έχει από 120-180 θερμίδες. Επειδή είναι αδύνατον να μην πιούμε ούτε ένα ποτό, από τις επιλογές που έχουμε είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε κόκκινο κρασί που χάρη στις πολυφαινόλες του είναι ευεργετικό για την καρδιά αλλά κι αυτό σε λογικά πλαίσια.

Τι άλλο να προσέξετε:

  • Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ
  • Όταν νιώσετε ότι χορτάσατε σηκωθείτε από το τραπέζι ή σταματήστε να τρώτε για να αποφύγετε την δυσπεψία.
  • Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ σκέτο μετά το φαγητό για να χωνέψετε αν νιώθετε φουσκωμένοι.
  • Πολύ καλή επιλογή είναι ο ελληνικός ή ο καφές φίλτρου.
  • Μην τσιμπολογάτε και μην τρώτε όλη μέρα λιπαρά σνακ. Αν πεινάτε προτιμήστε σαλάτες, γιαούρτι ή ένα τοστ με τυρί και λαχανικά. Μπορείτε ακόμα να καταναλώσετε 1-2 φρούτα επιλογής σας.
  • Μπορείτε μετά από ένα λουκούλειο μεσημεριανό γεύμα, για βραδινό να φάτε μία σούπα λαχανικών.
  • Προσπαθήστε να μην ξεφύγετε πολύ με το φαγητό σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες για να μην νιώθετε τύψεις.

Καλό Ανάσταση με υγεία!
Καλό Πάσχα… από το σπίτι!
Μην ξεχνάτε… #μένουμεσπίτι

*Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης