Αποτοξίνωση και αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες μετατρέποντας τες σε µη τοξικές, ώστε να είναι ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στο σώμα υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως -μεταξύ άλλων- το stress, η περιβαλλοντική μόλυνση και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταµίνες A,C και Ε, το σελήνιο, το Β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος, τα φλαβονοειδή, τα λυκοπένια κ.α οι οποίες προσλαµβάνονται μέσω της διατροφής.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών

  • Προστατεύουν τις κυτταρικές µεµβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και των μετάλλων.
  • Παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων, περιορίζουν τους φλεγµονώδεις παράγοντες, αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και συµβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
  • Διαθέτουν αντικαρκινική δράση, καθώς εµποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύµων στους ιστούς και αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες.
  • Προστατεύουν τους νευροδιαβιβαστές από την οξείδωση και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τις πνευµατικές ικανότητες και τη διάθεση,
  • Περιορίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.
  • Περιορίζουν οιδήµατα και φλεγµονές, προστατεύοντας τα οστά και τις αρθρώσεις.
  • Συμβάλλουν στην καλή υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και ενισχύουν την όραση.

Σύμφωνα με έρευνες, η συνέργεια ενός ευρέως φάσματος αντιοξειδωτικών είναι καλύτερη από τη δράση ενός μεμονωμένου αντιοξειδωτικού παράγοντα. Επιπροσθέτως, τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φυσικές πηγές εμφανίζουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και κατ΄επέκταση καλύτερη προστατευτική δράση απ’ ό,τι τα συνθετικά αντιοξειδωτικά.

Η σπιρουλίνα ως 100% φυσικό προϊόν και με την πλούσια περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη Ε, σελήνιο κ.α, βρίσκεται στο κέντρο πολλών επιστημονικών ερευνών, όσον αφορά την πιθανή αντιοξειδωτική της δράση.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοολικό εκχύλισμα της σπιρουλίνας αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων ισχυρότερα από χημικά αντιοξειδωτικά, όπως η α-τοκοφερόλη, η BHA (βουτυλική υδροξυανισόλη) και το β-καροτένιο, ενώ το υδατικό της εκχύλισμα εμφανίζει καλύτερη αντιοξειδωτική δράση από αυτή του γαλλικού και του χλωρογενικού οξέος8.
Επίσης, εκχυλίσματα σπιρουλίνας με ζεστό νερό παρουσίασαν ισχυρή δεσμευτική ικανότητα ελευθέρων ριζών υδροξυλίου και λιπιδίων.8

Η αντιοξειδωτική δράση της σπιρουλίνας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία της πρωτεΐνης φυκοκυανίνη.

Φυκοκυανίνη -ένας μείζονος σημασίας αντιοξειδωτικός παράγοντας

Η φυκοκυανίνη είναι μια χρωστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σπιρουλίνα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι υπεύθυνη για το κυανό χρώμα του μικροφύκους και εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η φυκοκυανίνη αναστέλλει τη δημιουργία των δραστικών μορφών οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS), ενώ εμφανίζει και ισχυρή ικανότητα εξουδετέρωσής τους. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζει ισχυρή δράση έναντι των ελευθέρων ριζών υδροξυλίου, αλκοξυλίου και υπεροξυλίου36, του υπεροξυνιτρωδους5 και του υποχλωριώδους8 ανιόντος, ενώ αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Έχει αναφερθεί επίσης, η προστατευτική δράση της φυκοκυανίνης έναντι της λύσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που επάγεται από ρίζες υπεροξυλίου.35

Οι ευεργετικές δράσεις της σπιρουλίνας και της φυκοκυανίνης στην υγεία:

  • Αναστολή υπεροξείδωσης λιπιδίων
    Η υπεροξείδωση των λιπιδίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα βλάβης ή καταστροφής των κυτταρικών μεμβρανών. Έρευνες έδειξαν ότι η φυκοκυανίνη αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την υπεροξείδωση των λιπιδίων που προσκαλείται από ιόντα δισθενούς σιδήρου (Fe2+) και ασκορβικό οξύ37 ή από τετραχλωράνθρακα (CCl4)6.
  • Αναστολή της τοξικότητας φαρμάκων
    Πολλά φάρμακα προκαλούν νεφροτοξικότητα και καρδιοτοξικότητα, μέσω μηχανισμών δημιουργίας ελευθέρων ριζών. Έρευνες έδειξαν ότι προηγούμενη χορήγηση σπιρουλίνας ή φυκοκυανίνης σε πειραματόζωα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τοξικής δράσης διαφόρων φαρμάκων17 18.
  • Προστασία από την τοξικότητα βαρέων μετάλλων
    Η σπιρουλίνα παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι της τοξικότητας που προκαλείται από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος. Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση σπιρουλίνας σε δηλητηριασμένα με τοξικά μέταλλα πειραματόζωα συνέβαλε στη διατήρηση των επιπέδων σημαντικών ουσιών όπως, του χαλκού, του ψευδαργύρου, του σιδήρου, του σεληνίου, της γλουταθειόνης, της δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD), της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, τα οποία μειώνονται υπό την τοξική επίδραση βαρέων μετάλλων16 41.
  • Άσκηση
    Έρευνες έδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με σπιρουλίνα αποτρέπει οξειδωτικές βλάβες του μυϊκού ιστού που οφείλονται στη δημιουργία ελευθέρων ριζών κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Κλινικές μελέτες σε δείγμα 16 μαθητών έδειξαν ότι η συγκέντρωση μαλονδιαλδεΰδης (προϊόν υπεροξείδωσης των λιπιδίων) στο πλάσμα του αίματός τους, μετά από άσκηση, μειώθηκε σημαντικά όταν τους χορηγήθηκε σπιρουλίνα, ενώ η δράση της δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD) του αίματος αυξήθηκε21. Επίσης, η σπιρουλίνα καθυστερεί την εκδήλωση της κόπωσης κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.
  • Ηπατοπροστατευτική δράση
    Υπάρχουν συγκεκριμένα χημικά που θεωρούνται ηπατοτοξικά, γεγονός που οφείλεται στη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Παράδειγμα αποτελεί η ηπατοτοξικότητα που προκαλείται στα ποντίκια από τετραχλωράνθρακα (CCl4). Έρευνα έδειξε την ηπατοπροστατευτική δράση της φυκοκυανίνης έναντι της ηπατοτοξικότητας οφειλομένης σε CCl442.
  • Προστασία από το stress του αζώτου
    Οι βλαβερές δράσεις των δραστικών ριζών του αζώτου είναι γνωστές ως stress αζώτου. Το υπεροξυνιτρώδες ανιόν (ΟΝΟΟ) προκαλεί την αδρανοποίηση σημαντικών κυτταρικών λειτουργιών, ενώ επάγει την οξειδωτική βλάβη του DNA. Έρευνες έδειξαν ότι η φυκοκυανίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τα ανιόντα αυτά5.
  • Νευροπροστατευτική δράση
    Πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε τη νευροπροστατευτική δράση της σπιρουλίνας, η οποία αποδίδεται στην ικανότητά της να εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες και στις γενικότερες αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με την έρευνα η φυκοκυανίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος του Parkinson, η νόσος Alzheimer και η νόσος του Huntington8 34.

Έτσι, η Spiroulina PLATENSIS συνεισφέρει στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος (αποβολή τοξινών και βαρέων μετάλλων), ενώ συγχρόνως αναπληρώνει τις ανεπάρκειες στη διατροφή, επιταχύνει το μεταβολισμό και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.

 

 Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα ‘Βιβλιογραφία’

‘ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ή ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ’

 

 

Αποτοξίνωση και αντιοξειδωτική δράση

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης