Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού έναντι επιβλαβών παραγόντων. Βασική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου αποτελεί η ανίχνευση και εξουδετέρωση παθογόνων εισβολέων όπως ιών, βακτηρίων, μυκήτων, καθώς επίσης και η απέκκριση κατεστραμμένων και μεταλλαγμένων κυττάρων.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η έλλειψη του ήλιου, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και η κακή διατροφή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαιρείται σε δυο μεγάλα υποσυστήματα:

 1. Το ενδογενές ή έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κύτταρα που δεν απαιτούν πρόσθετη «εκπαίδευση» για να επιτελέσουν τον ρόλο τους, όπως τα ουδετερόφιλα, τα μονοκύτταρα, τα κύτταρα φυσικούς φονείς (ΝΚ) και ένα σύνολο από πρωτεΐνες που ονομάζονται πρωτεΐνες του συμπληρώματος.
 2. Το προσαρμοστικό ή επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα (που συνδράμουν άλλα λεμφοκύτταρα να λειτουργήσουν ή δρουν καταστρέφοντας άλλα κύτταρα) και τα Β- λεμφοκύτταρα (που παράγουν τις ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα). Τα δύο αυτά είδη κυττάρων χρήζουν πρόσθετης «εκπαίδευσης» προκειμένου να μην επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού μας.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διεγείρει διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού τους συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της φαγοκυττάρωσης των μακροφάγων 1 32 33, την παραγωγή κυτταροκινών 25, χυμοκινών 9 και άλλων διαμεσολαβητών της φλεγμονής, τη δράση των ΝΚ κυττάρων 33 την παραγωγή αντισώμάτων από τα Β-λεμφοκύτταρα 11 και τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων.

Από την άλλη μεριά, η σπιρουλίνα φαίνεται να αναστέλλει φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε μια σειρά περιπτώσεων όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την κολίτιδα και τις συστημικές αλλεργικές αντιδράσεις 38 45 .

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ρυθμιστικό ρόλο της σπιρουλίνας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ενισχύει την ανοσοαπόκριση, αποτρέποντας, συγχρόνως, την υπερλειτουργία του.

Όσον αφορά τις επιδράσεις της σπιρουλίνας στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, από τις λίγες έρευνες που έχουν διενεργηθεί, φαίνεται ότι μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού 14.

Η δράση της Spiroulina PLATENSIS είναι σημαντική και έναντι του Κορονοϊού (SARS COV19).  Παγκόσμια Πρώτη Κλινική Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παθολογίας του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης από τους Δρ. Ηλία Ε. Μαζοκοπάκη & Δρ. Μαρία Γ. Παπαδομανωλάκη & δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medical and Health Sciences [2022; 4(3), 82-83] αναδεικνύει τη συμβολή της Spiroulina PLATENSIS στην πρόληψη & νοσηλεία από COVID-19. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η Spiroulina PLATENSIS, για να θωρακίσει τον οργανισμό έναντι εξωγενών ‘επιθέσεων’, διαθέτει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

   • Φυκοκυανίνη, την πλέον αντιοξειδωτική ουσία που μπορούμε να λάβουμε από τις τροφές. Χάρη σ’ αυτή, ενισχύεται η αντίσταση του οργανισμού σε μολύνσεις από ιούς
   • Β-καροτένιο, το οποίο αναζητά και καταστρέφει τα μικρόβια και άλλα ‘ασθενή’ κύτταρα
   • Βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από βλάβες προκαλούμενες από ελεύθερες ρίζες
   • Ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία προάγουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτεθεί στους παθογόνους μικροοργανισμούς

Η Spiroulina PLATENSIS συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, πάντα, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με συνθετικές ουσίες και περιττές θερμίδες. Τέλος, η λήψη της Spiroulina PLATENSIS, σε περίπτωση ασθένειας, επιταχύνει την ανάρρωση.

 

 Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα ‘Βιβλιογραφία’

‘ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ή ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ’

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης