Μουσακάς με αλεύρι νισεστέ και Σπιρουλίνα flakes [Gluten free]

Ένα καλοψημένο κομμάτι μουσακά σε λευκό πιάτο και λίγο δυόσμο στο πλάι για γαρνιτούρα

Ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά φαγητά! Με αυτή τη συνταγή, ακόμη κι αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, μπορείς να τον γευτείς!

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο
Xρόνος προετοιμασίας: 90′
Μερίδες: 10
Θερμίδες ανά μερίδα: 435,9 kcal

Υλικά

  • 4 πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500g μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 ντομάτα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1lt γάλα 2% λιπαρά (εναλλακτικά κατσικίσιο γάλα)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 5-6 κ.σ. αλεύρι νισεστέ
  • 15g Σπιρουλίνα flakes

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα λαχανικά (πατάτες και μελιτζάνες) και τα κόβουμε σε πάχος 2cm.
  2. Σε δύο ταψιά βάζουμε ξεχωριστά τις μελιτζάνες και τις πατάτες κομμένες και προσθέτουμε 50ml ελαιόλαδο μέχρι να ψηθούν. Οι μελιτζάνες ψήνονται γρηγορότερα από τις πατάτες γι’ αυτό θα πρέπει να τις βάλουμε σε ξεχωριστό ταψί πρώτες, να βγάλουμε το ταψί μόλις ψηθούν και να βάλουμε στη συνέχεια αυτό με τις πατάτες.
  3. Σ’ ένα τηγάνι, αφού σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, βάζουμε 1 κούπα νερό, τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε το μείγμα για 25-30′ σε χαμηλή θερμοκρασία.
  4. Σε ένα μεγάλο ταψί, αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα 50ml ελαιόλαδου, τοποθετούμε τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά. Από πάνω βάζουμε τις μελιτζάνες πάλι τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς κενά και προσθέτουμε τον κιμά.

Για την μπεσαμέλ

  1. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι νισεστέ κι έπειτα το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα χρειάζεται χαμηλή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
  2. Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε και τα 15g Σπιρουλίνα flakes και ανακατεύουμε.
  3. Όταν αρχίσει να πήζει το μείγμα και να παίρνει την μορφή κρέμας, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
  4. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τον κιμά προσεκτικά μέχρι να καλύψει όλο το ταψί.
  5. Με μία σπάτουλα ή με ένα κουτάλι στρώνουμε τις περιοχές που δεν καλύφθηκαν επαρκώς.
  6. Ψήνουμε τον μουσακά στους 180ºC για 40-50′, ανάλογα την κουζίνα. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!
#Sp_recipes

 

Προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στη συνταγή:

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης