3+1 συμβουλές για ισχυρή μνήμη

Νεαρός άνδρας με γένια διαβάζει σε ένα γραφείο

Κι από αύριο… σχολείο!

Η καθημερινότητα των μικρών αλλά και μεγαλύτερων φίλων μας αρχίζει, έχοντας τα απαραίτητα εφόδια… Τσάντες, μολύβια, τετράδια και βιβλία… πολλά βιβλία κι όλα αυτά θέλουν κατανόηση και αποστήθιση φυσικά!

Η μνήμη, λοιπόν, παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη σχολική ή φοιτητική ζωή, αλλά και στη ζωή όλων μας!

Μνήμη… ελέφαντα ή χρυσόψαρου;
Πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε κληθεί να αξιολογηθούμε με ένα και μόνο κριτήριο: τη μνήμη!

Είτε πρόκειται για μια γραπτή δοκιμασία στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, είτε πρόκειται για το δίπλωμα οδήγησης, είτε πρόκειται για καθημερινά δεδομένα που αφορούν τη δουλειά μας, η μνήμη είναι πάντα αυτή την οποία επικαλούμαστε!

Σε αυτές τις συνθήκες αντιλαμβανόμαστε ότι η μνήμη μας πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση και δυνατή.

Βρήκαμε, λοιπόν, τα κατάλληλα tips ώστε να έχεις μνήμη… ελέφαντα!

1. Κάνε θετικές σκέψεις
Σου ακούγεται απλό!
Αλλά για σκέψου… πόσες φορές, ασυναίσθητα, σκέφτεσαι το αρνητικό σενάριο σε κάθε κατάσταση; Η απάντηση είναι γνωστή: “Πολλές!”
Έρευνες αποδεικνύουν ότι κάνοντας θετικές σκέψεις, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πιο… θετικά… πιο δεκτικά θα λέγαμε. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αρνητικά ερεθίσματα δε θέλουμε να τα θυμόμαστε.. .Τα θετικά όμως;

2. Κάνε κάποιου είδους σωματική άσκηση
Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε… Τρέξιμο, περπάτημα, κολύμβηση.
Βέβαια, υπάρχουν και φυσικές δραστηριότητες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη μνήμη και τις γνωστικές μας λειτουργίες όπως ο χορός και τα αθλήματα που απαιτούν συντονισμό. Επιπλέον, η σωματική άσκηση ρυθμίζει βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα και να αποβάλλουμε το στρες το οποίο μπλοκάρει τις μνημονικές λειτουργίες.

3. Έχε κοινωνικές συναναστροφές
Όπως τα θετικά ερεθίσματα, οδηγούν στις θετικές σκέψεις που θέλουμε να κρατάμε και να ανακαλούμε, έτσι και οι καλοί φίλοι δημιουργούν καλές μνήμες που θέλουμε να ανακαλούμε!

4. Φάε σωστά
Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν καθημερινά ότι η διατροφή παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στην ζωή όχι μόνο στην επιβίωσή αλλά στην ενίσχυση της μνήμης. Ο εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρώνες που ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του σώματός μας, μία από τις οποίες είναι και η μαθησιακή.

Η μνήμη για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τροφοδοτείται με γλυκόζη, έναν υδατάνθρακα που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Ακόμα χρειάζεται ένα σταθερό ωράριο ύπνου(7-8 ώρες) καθημερινά για τους ενήλικες, επαρκή ενυδάτωση και μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή για να καλύπτονται επαρκώς οι απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς η επεξεργασία ορισμένων τροφίμων τα αναγκάζει να περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Η καλύτερη επιλογή δεν είναι ένα συμπλήρωμα αλλά μία καθαρή τροφή… είναι η Spiroulina PLATENSIS!

Πώς η Spiroulina PLATENSIS συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης;

Η Spiroulina_PLATENSIS περιέχει πλήθος βιοδραστικών συστατικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης:

– βιταμίνες Α, Ε που ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα επιβραδύνοντας την γήρανσή τους. Έτσι ενισχύονται οι ικανότητες της μνήμης και της απομνημόνευσης και αυξάνεται η συγκέντρωση του ατόμου.

– ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (GLA, ALA, λινελαϊκό οξύ), που είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών και διατηρούν την ακεραιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

– σίδηρο, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό και θα πρέπει να προσλαμβάνεται στις απαραίτητες ποσότητες καθημερινά. Συμμετέχει ενεργά σε πολλές διαδικασίες που επιτελούνται από τα κύτταρα καθώς και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα του σιδήρου επιδρούν αρνητικά στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου επηρεάζοντας την ικανότητα της συγκέντρωσης και της μνήμης.

– βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διευκολύνουν την μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων μεταξύ των νευρώνων.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης