10 τροφές που μειώνουν το στρες

Ξανθιά γυναίκα με χαλαρή διάθεση και κλειστά μάτια καθισμένη σε μία πολυθρόνα κρατώντας μία γκρι κούπα

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής, το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα και η οικονομική κρίση έχουν αυξήσει τα επίπεδα του άγχους και του στρες στην ζωή μας.

Συνήθως οι τρόποι που επιλέγουμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι η κατανάλωση λιπαρών και ανθυγιεινών τροφίμων αν και πρόσκαιρα μας ικανοποιούν.

Δυστυχώς όμως οι τροφές αυτές αντί να περιορίζουν τα συμπτώματα άγχους, προάγουν το οξειδωτικό στρες και δημιουργούν έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο.

  • Το πρόχειρο φαγητό,
  • τα γλυκά,
  • τα επεξεργασμένα προϊόντα του εμπορίου,
  • οι απλοί υδατάνθρακες,
  • τα κορεσμένα λιπαρά και
  • η ζάχαρη,

που καταναλώνουμε σε περιόδους έντονου άγχους, αυξάνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και βλάπτουν τον οργανισμό.

Υπάρχει όμως η κατάλληλη διατροφή για την μείωση του στρες;

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ασθένειες οφείλονται σε κακές διατροφικές επιλογές, σαφώς και η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό των επιπέδων του στρες και στην μείωση του άγχους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μας προσφέρουν χαρά και ευεξία, όπως η μικρή έκθεση στον ήλιο, η ενασχόληση με κάποια αθλητική δραστηριότητα, ο χορός κ.α.

Όμως η διατροφή παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο και επειδή καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με πλήθος αγχωτικών καταστάσεων, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τη διατροφή για να περιορίσουμε τα φαινόμενα του στρες.

Τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε το άγχος;
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην μείωση του άγχους είναι:

  • οι βιταμίνες Β, C, E και
  • ορισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το χρώμιο.

Οι ουσίες αυτές ενισχύουν τους νευρώνες, επηρεάζουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και προάγουν την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.

Με τον τρόπο αυτό περιορίζουν το άγχος και προκαλούν ευεξία και καλή διάθεση.

Λιπαρά ψάρια: ( Σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλλα, τόνος, κ.α. ).
Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τους αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό, η βιταμίνη Ε προστατεύει από την οξείδωση ενώ τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά συστατικά τους μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη, σίκαλη κ.α) και όσπρια:
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν αυξάνουν τα επίπεδα της σχηματιζόμενης σεροτονίνης, ενισχύουν την λειτουργία των νευρώνων ,προκαλούν το αίσθημα της ηρεμίας και βελτιώνουν την διάθεση.

Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους:
Χάρη στις βιταμίνες , τα μεταλλικά στοιχεία, τις φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους, βελτιώνουν την διάθεση και αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Σπόροι: λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος:
Λόγω των βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που περιέχουν επηρεάζουν την λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ το μαγνήσιο που διαθέτουν επιδρά στα συναισθήματα, προκαλώντας το αίσθημα της χαράς και της ευδαιμονίας.

Φρούτα και λαχανικά:
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή φρούτα βελτιώνουν την λειτουργία των νευρώνων και των νευροδιαβιβαστών ενώ οι φυτικές τους ίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία. Ειδικά τα μύρτιλα και τα μούρα( μαύρα) μειώνουν την παραγωγή της κορτιζόλης και περιορίζουν το άγχος.

Φυσικό γιαούρτι και κεφίρ:
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν πρεβιοτικά βακτήρια βελτιώνουν την εντερική χλωρίδα, επιδρούν στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου και αλλάζουν την διάθεση. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανισορροπία των βακτηρίων του στομάχου προκαλεί αυξημένο οξειδωτικό στρες και επιδρά στα επίπεδα του άγχους.

Αυγά:
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πλήρη τροφή καθώς περιέχουν πλήθος βιταμινών (Α, D,E κ.α) και μετάλλων, πρωτεϊνών , λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών που περιορίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτιώνουν την διάθεση.

Τσάι:
Η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Μπορεί να ενισχύει την τόνωση, την εγρήγορση και την ενεργητικότητα όμως σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ταχυκαρδία και αγχωτικές καταστάσεις. Αντίθετα οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσαι περιορίζουν την δράση της καφεΐνης ενώ μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Προσφέρουν ηρεμία και χαλαρότητα.

Κόκκινο κρασί και σοκολάτα:
Η ρεσβερατρόλη και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο κρασί ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την οξείδωση. Ενώ οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μειώνουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης και προκαλούν το αίσθημα της ευεξίας. Προσοχή, τα ευεργετικά οφέλη υφίστανται μόνο όταν καταναλώνουμε την σοκολάτα και το κόκκινο κρασί με μέτρο, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αυτών ενισχύουν τα συμπτώματα του άγχους και προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα.

Πώς συμβάλλει η Spiroulina PLATENSIS στη μείωση του άγχους
Η Spiroulina PLATENSIS είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μυϊκή χαλάρωση και κατά συνέπεια στη μείωση του άγχους.
Επιπλέον, η Spiroulina PLATENSIS χάρη στα:

  • καροτενοειδή και στη
  • βιταμίνη Ε

⇒ διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη αντιοξειδωτική δράση. Χάρη σε αυτήν τη δράση της καταφέρνει να προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από βλάβες προκαλούμενες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κόπωσης και στρες.

Προσθέστε τη Spiroulina PLATENSIS στη διατροφή σας!
Καταναλώστε 6 δισκία των 500mg ή 1 φακελάκι των 3g σκόνης με τουλάχιστον 0,5 λίτρο νερό κάθε πρωί.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης