Ποια υγιεινά σνακ κόβουν τις λιγούρες όσο #μένουμεσπίτι;

Πιάτο με ανοιχτό τοστ με αβοκάντο, αυγό και Σπιρουλίνα flakes

Τα νέα δεδομένα μας βρίσκουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μπροστά από μία οθόνη: του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης!

Κι εκεί που κάθεσαι και χαζεύεις, σκέφτεσαι:
“Αχ! Έχω μια λιγούρα… Ας τσιμπήσω κάτι!”

Πόσες φορές λες αυτή την κουβέντα ή κάποια παρόμοια κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Το αίσθημα της πείνας είναι λογικό.
Το συνετό, όμως, είναι να τρώμε τα κατάλληλα σνακ ώστε να αποφύγουμε αυτό τον καιρό την αύξηση του σωματικού μας βάρους!

Τα γεύματα
Ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 μικρότερα γεύματα, σνακ, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται.
Αυτά τοποθετούνται χρονικά ανάμεσα στο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό.

Γιατί είναι σημαντικά τα σνακ;
Πολλοί πιστεύουν ότι τα σνακ σε ένα πρόγραμμα διατροφής μπορεί να προσφέρουν περισσότερες θερμίδες στο σύνολο της ημέρας και να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα το άτομο να παίρνει κιλά αντί να χάνει.. Άλλοι νομίζουν ότι αυτά αποτελούν τα καθημερινά τσιμπολογήματα και δε βοηθούν κάποιον να χάσει βάρος…
Ενώ άλλοι θεωρούν ότι απλώς “ανοίγουν” την όρεξη και μας κάνουν να τρώμε περισσότερο.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι τα σνακ μπορούν να συμβάλλουν και στην απώλεια κιλών αλλά και στην πρόσληψη του βάρους, επομένως είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μερικών που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά … Το κλειδί κρύβεται στο είδος των σνακ που επιλέγετε καθώς και στην ποιότητα και ποσότητα από αυτά που θα καταναλωθεί…

Τι μας προσφέρουν τα σωστά σνακ;
Τα σνακ ως ενδιάμεσα γεύματα μεταξύ των κύριων ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό. Έτσι επιταχύνουν την ταχύτητα καύσης των θερμίδων και την απελευθέρωση της ενέργειας.
Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τις απότομες αυξομειώσεις στις τιμές του σακχάρου με αποτέλεσμα να ελέγχουν το αίσθημα της πείνας

Παρέχουν ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Στα παιδιά συμβάλλουν στην καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη των μαθητών κατά την διάρκεια σου σχολείου. Ενώ στους ενήλικες προσφέρουν την ενέργεια που απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Προσφέρουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές κυτταρικές δραστηριότητες και καλύπτουν μαζί με τα υπόλοιπα γεύματα τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτές

Δεν υποκαθιστούν τα κύρια γεύματα, όμως παρόλα αυτά περιέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, λίγες θερμίδες και περιορίζουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη για άσκοπα τσιμπολογήματα

Τι πρέπει να περιέχουν τα σνακ για να είναι κατάλληλα και να επιτελούν τους παραπάνω ρόλους;
Τα σνακ θα πρέπει να περιέχουν όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών (πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λίπη) ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και φυσικά φυτικές ίνες. Τα μακροθρεπτικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και μαζί με τις βιταμίνες και τα μέταλλα τροφοδοτούν το νευρικό, μυοσκελετικό, γαστρεντερικό κ.α. συστήματα του σώματος. Ενώ οι φυτικές ίνες αποβάλλουν τις τοξίνες και προσφέρουν κορεσμό.

7 υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες

  • Γιαούρτι ελαφρύ και φρούτα
    Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Σε συνδυασμό διάφορα φρέσκα φρούτα εποχής, λαμβάνετε πολλά θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες!
  • Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα και ψιλοκομμένα λαχανικά
    Σου κόβει την όρεξη, χωρίς να σου λείπει η γεύση! Πρωτεΐνη, βιταμίνες κι άλλα πολύτιμα συστατικά σε ένα τόσο εύκολο και γρήγορο σνακ!
  • Ανάλατοι και ωμοί ξηροί καρποί όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης κ.α.
    Φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε μία μόνο μικρή χούφτα ξηρών καρπών! Επιπλέον, προκαλούν το αίσθημα κορεσμού και “κόβουν” την πείνα για αρκετή ώρα!
  • Φρυγανιές/ κριτσίνια ολικής με ταχίνι /μέλι/ αβοκάντο
    Μοιάζει βαρετό! Είναι, όμως, πολύ υγιεινός και χορταστικός συνδυασμός! Το μέλι ή το ταχίνι χαρίζουν τη γλύκα μαζί με πλήθος βιταμινών και το αβοκάντο (είναι πια γνωστό!) αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο σε μια σωστή διατροφή χάρη στα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει.
  • Μπανάνα με καρύδια
    Ένα φρούτα κι ένας ξηρός καρπός! Απλό; Μπορεί! Χορταστικό; Ναι! Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες. Τα καρύδια, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, περιέχουν βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο. Χορταίνεις χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες!
  • Ρυζογκοφρέτες με φρούτα
    Μπορεί να μην εκτιμάς ιδιαίτερα τις ρυζογκοφρέτες, ωστόσο, είναι ιδανικές για σνακ! Σε συνδυασμό με διάφορα φρούτα έχεις τη γεύση που χρειάζεσαι με τον ανάλογο περιορισμό της λιγούρας!

Στα παραπάνω, μπορούμε να προσθέσουμε υγιεινά και νόστιμα σνακ που παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα με Σπιρουλίνα flakes by Spiroulina PLATENSIS! Δες τις συνταγές εδώ.

 

*Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης