5 λόγοι για να βάλεις στη διατροφή σου τα αντιοξειδωτικά (plus πού θα τα βρεις!)

Ξύλινος πάγκος με πράσινο smoothie και δίπλα ένα αγγούρι, ένα πράσινο μήλο και ένα φύλλο καλέ

“Ήξερες ότι το καρότο περιέχει αντιοξειδωτικά;”
“Ναι… αλλά τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά;”

Μία συνηθισμένη στιχομυθία, μια κουβέντα που όλο και συχνότερα γίνεται από όλους μας.

Κι όλοι έχουμε την ίδια απορία:
“Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;”

Μπορεί τα παρακάτω να σου φανούν κάπως …πιο επιστημονικά, αλλά θα σου λύσουν πολλές απορίες!

Τα αντιοξειδωτικά ανήκουν σε μία ευρύτερη κατηγορία φυτοχημικών ενώσεων.

Οι φυτοχημικές ενώσεις αποτελούν τους βιολογικούς μεταβολίτες των φυτικών τροφίμων, δεν κατατάσσονται στα θρεπτικά συστατικά με την αυστηρή έννοια του όρου.

Έχουν όμως θετική επίδραση στην υγεία.

Η έλλειψη αντιοξειδωτικών συνδέεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως:

  • ο καρκίνος,
  • οι καρδιοπάθειες,
  • η νόσος Alzheimer,
  • η νόσος Parkinson,
  • η υπέρταση,
  • ο διαβήτης,
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • η γήρανση.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ταξινομηθούν σε πολλές κατηγορίες μεταξύ των οποίων, οι ακόλουθες:

  • Αντιοξειδωτικές ουσίες
  • Καροτενοειδή( β- καροτένιο), που αποτελεί πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α και περιέχεται στα εσπεριδοειδή, τα καρότα, την γλυκοπατάτα, τα ροδάκινα κ.α.
  • Διάφορες μορφές λυκοπενίου που περιέχονται στην ντομάτα, καρπούζι, πεπόνι και γκρέιπφρουτ.
  • Αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η Ε, Α, C (στο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αυγό, γαλακτοκομικά προιόντα και εσπεριδοειδή φρούτα).
  • Ρεσβερατρόλη( που περιέχεται στην φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, μούρων, στο κρασί, τα φασόλια).
  • Φλαβονοειδή όπως ισοφλαβόνες και πολυφαινόλες.
  • Αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής όπως συνένζυμο Q10, ψευδάργυρος, σελήνιο και πολυακόρεστα ω-3/ω-6 λιπαρά οξέα (σε λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, συκώτι, ξηρούς καρπούς κ.α)

Ποιος είναι ο ρόλος των αντιοξειδωτικών;
1. Ο κυριότερος ρόλος τους είναι:

  • να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και μετάλλων που παράγονται στον οργανισμό και
  • να προστατεύουν κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση.

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί μία κατάσταση δυσλειτουργίας του οργανισμού λόγω της αυξημένης παρουσίας των ελευθέρων ριζών και οδηγεί στην εκδήλωση διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης, οι καρκινογενέσεις, οι νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που προωθούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών όπως:

  • το άγχος,
  • το κάπνισμα,
  • το αλκοόλ,
  • η ρύπανση του περιβάλλοντος κ.α.

Με ποιους άλλους τρόπους δρουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας;
2. Δρουν καρδιοπροστατευτικά:

  • ελέγχοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης,
  • προστατεύοντας τις LDLλιποπρωτεΐνες από την οξείδωση και
  • διατηρώντας την ανθεκτικότητα των αγγείων.

3. Δρουν αντιγηραντικά:

  • προστατεύοντας το δέρμα από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και
  • διατηρώντας την ελαστικότητα, το κολλαγόνο και την ελαστίνη του.

4. Έχουν αντικαρκινική δράση:

  • μειώνοντας τις μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα και
  • αποτρέποντας τις καρκινογενέσεις και τις νεοπλασίες.

5. Προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού από εκφυλιστικές αλλοιώσεις,
μειώνουν τις φλεγμονές και τα οιδήματα και βελτιώνουν την όραση.

Πού μπορούμε να βρούμε τα αντιοξειδωτικά;
Τι κοινό έχουν τα σπαράγγια και το καρπούζι;
Είναι τα τα δύο πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών!

Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Δες παρακάτω που μπορείς να τα βρεις!
Φρούτα και λαχανικά εποχής.
Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Φρούτα όπως οι φράουλες, τα μύρτιλλα και τα cranberries.
Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αλλά και σελήνιο.

Προϊόντα ολικής άλεσης.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, σελήνιο αλλά και χαλκό. Επιπλέον, χάρη στις φυτικές ίνες που διαθέτουν συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού από ασθένειες.

Κακάο.
Διαθέτει φλαβονοειδή, που του χαρίζουν το σκούρο χρώμα.

Κόκκινο κρασί.
Ο φλοιός των σταφυλιών είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Το αγαπημένο μας μπρόκολο για παράδειγμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε και Α.

Εσπεριδοειδή.
Γενικότερα όλα τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα όπως το πορτοκάλι και το καρότο χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C.

Ντομάτα.
Διαθέτει λυκοπένιο που είναι ένα αντιοξειδωτικό με σημαντική προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.

Τσάι.
Είναι πλούσιο σε κατεχίνες.

Καφές.
Η δικαίωση όλων μας!
Ο καφές είτε έχει καφεΐνη είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Ελαιόλαδο.
Διαθέτει υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, χάρη στις οποίες προστατεύονται τα λιπίδια πό το οξειδωτικό στρες.

Spiroulina platensis για ευεξία και τόνωση
Εκτός όλων των παραπάνω τροφίμων, μπορείτε να προστατέψτε τον οργανισμό σας από το οξειδωτικό στρες προλαμβάνοντας τη φθορά, εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας τη Spiroulina platensis.

Η Spiroulina platensis χάρη στη βιταμίνη Ε, το σελήνιο και την φυκοκυανίνη που περιέχει…

  • Βοήθα στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών
  • Προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από βλάβες προκαλούμενες από τις ελεύθερες ρίζες
  • Καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος
  • Διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών και αυξάνει την αντοχή

Ευχαριστούμε τη Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter
& αποκτήστε 10% έκπτωση στην επόμενη παραγγελία

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης

X