Ποιες διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης

Τραπέζι με διάφορα πιάτα, στο κέντρο υπάρχει μία πράσινη σαλάτα, δίπλα ένα πιάτο με ελιές, πίσω κι άλλες σαλάτες

Μήπως, μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο γιατρό σας, διαπιστώσατε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης;

Μήπως σας ζήτησε στην επόμενη επίσκεψη, αυτά τα επίπεδα, να έχουν πέσει αισθητά;

Ίσως ακούγεται δύσκολο αρχικά, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι!

Τι είναι η Χοληστερίνη
Η Χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μία κηρώδης στερόλη που συναντάται στις μεμβράνες των κυττάρων των ζωικών και των φυτικών οργανισμών.

Οι διαμοριακές δυνάμεις των μορίων της χοληστερόλης με το εξωκυττάριο και ενδοκυττάριο νερό, προσδίδουν ελαστικότητα στην κυτταρική μεμβράνη. Η χοληστερόλη ως λιπίδιο δεσμεύεται από τις λιποπρωτείνες του αίματος που διακρίνονται κυρίως στις LDL και HDL.

Η χοληστερόλη που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.

Κατά συνέπεια ένα μέρος της παράγεται και από το ήπαρ.

Σε γενικές γραμμές οι υπερβολικές τιμές της στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης αθηρωμάτωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισής της είναι :

  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος)
  • Κληρονομικότητα (γονίδια )
  • Ηλικία (άντρες > 45 ετών & γυναίκες > 55 ετών)

“Πώς μειώνονται, λοιπόν, τα επίπεδα χοληστερίνης;”
Με μικρές και σταδιακές αλλαγές είναι μία γρήγορη απάντηση!

Πρώτα, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες και έπειτα με γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές της διατροφικά;
Αν και η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει ελάχιστα τις τιμές της χοληστερόλης αίματος, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της.

Γαλακτοκομικά:
Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ημίπαχα ή άπαχα γάλατα (1,5% λιπαρά), γιαούρτια χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (2% λιπαρά) και τυριά ημίπαχα. Κανονικά γαλακτοκομικά όπως πλήρες γάλα, βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμες τυριών, λιπαρά τυριά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συστηματική κατανάλωσή τους.

Κόκκινο κρέας και παράγωγα αυτού:
Το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του περιέχουν σε μεγάλη αναλογία κορεσμένα λιπαρά οξέα που μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Συστήνεται η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως εντοσθίων και προϊόντων του και η αντικατάστασή του με άσπρο κρέας.

Κοτόπουλο-γαλοπούλα:
Το άσπρο κρέας προτιμάται λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λίπη.

Καλές επιλογές είναι το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, η γαλοπούλα, η πάπια και η φραγκόκοτα.

Ζάχαρη και φρουκτόζη:
Συστήνεται περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και προϊόντων που την περιέχουν για την μείωση της χοληστερόλης καθώς αυτή αυξάνει ταυτόχρονα και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Προσοχή και στην κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φρουκτόζη , καθώς και αυτή λόγω του μεταβολισμού της είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Στανόλες:
Προϊόντα που είναι πλούσια σε στανόλες κα στερόλες όπως οι μαργαρίνες καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο σε ποσότητες έως 1 κ.γλ. καθημερινά και αυτό σε συνδυασμό με ένα συνολικά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Φυτικές ίνες:
Καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Η επιθυμητή κατανάλωση είναι περίπου 25γρ φυτικών ινών / ημέρα.

Προτιμήστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για την κάλυψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών.

Τρανς λιπαρά:
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γαριδάκια, κρουασάν, μπισκότα, γλυκίσματα κ.α. καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυγό:
Στον κρόκο του αυγού περιέχεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ενώ στο ασπράδι του όλα τα αμινοξέα.

Το αυγό λόγω της περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη συγκαταλέγεται στην κατηγορία των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία.

Ωστόσο νεότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερόλης του πλάσματος σε αντίθεση με την χοληστερόλη που προέρχεται από κορεσμένα λιπίδια όπως το κόκκινο κρέας κ.α.

Αυτό που συστήνεται είναι η αποφυγή κατανάλωσης 2 τροφίμων που περιέχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης όπως κρέας με αυγό ή αυγό με λιπαρά τυριά μέσα στην ίδια μέρα.

Όσοι θέλουν απλώς να καταναλώσουν τις πρωτεΐνες του αυγού επιλέγουν το ασπράδι του που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και όλα τα αμινοξέα.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές της με άλλους τρόπους;
Δεν πρέπει μην ξεχνάμε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τις τιμές της ολικής χοληστερόλης και να αυξήσει την HDL βελτιώνοντας την συνολική υγεία.

Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα 5-6 φορές την εβδομάδα μπορούν να επιδράσουν αποτελεσματικά στην μείωση.

Η χαμηλή πίεση αίματος και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν επίσης να περιορίσουν τις υψηλές τιμές χοληστερόλης αίματος.

Πώς η Spiroulina PLATENSIS συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης;
Η Spiroulina PLATENSIS διαθέτει πλήθος θρεπτικών συστατικών που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει:

  • πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες και
  • ωμέγα-3 λιπαρα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!
Μάθε πρώτος τις super προσφορές

Αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης