Θρεπτική αξία
Θρεπτική αξία spiroulina platensis
Η σπιρουλίνα (spirulina) είναι 100% φυσικό προϊόν που περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, γεγονός που την καθιστά πλήρη τροφή. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (55-70%) τρόφιμο, ενώ περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί πηγή β-καροτενίου και βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη). Ειδικά η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, καθιστά τη σπιρουλίνα ιδανική πηγή πρόσληψης Β12 για χορτοφάγους.
Αναλυτικότερα η σπιρουλίνα περιέχει:
- Βιταμίνες β-Καροτένιο (Προβιταμίνη Α), Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, Παντοθενικό Οξύ, Βιοτίνη, Φολικό Οξύ), Βιταμίνη Ε
- Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία Ασβέστιο (Ca), Φώσφορο (P), Κάλιο (K), Νάτριο (Na), Σίδηρο (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Ψευδάργυρο (Zn), Μαγνήσιο (Mg), Χαλκό (Cu), Χρώμιο (Cr), Σελήνιο (Se).
- Λιπαρά Οξέα Κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των βασικών λιπαρών γ-Λινολενικό οξύ (GLA), α-Λινολενικό οξύ (ALA) και Λινελαϊκό οξύ.
-Αμινοξέα
Απαραίτητα Αμινοξέα:, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη.
Μη Απαραίτητα Αμινοξέα: Ιστιδίνη, Αλανίνη, Αργινίνη, Ασπαραγινικο οξύ, Κυστίνη, Γλουταμινικό οξύ, Γλυκίνη, Προλίνη, Σερίνη, Τυροσίνη.
Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται το πλήρες διατροφικό προφίλ της Spiroulina Platensis.
ΣΥΝΘΕΣΗ | Ανά 100g | Ανά 3g | Συνιστώμενη ημερήσια δόση |
---|---|---|---|
Βασικά Θρεπτικά Συστατικά | |||
Ενέργεια | 319kcal 1332kJ |
9.6kcal 40kJ |
2000 kcal (8351 kj) |
Πρωτεΐνη (g) | 64.9 | 1.947 | 1gr/kgr βάρους σώματος |
Ολικά Λιπαρά (g) | 3.8 | 0.114 | 25-35% της ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας για τον ενήλικο |
Πολυακόρεστα (g) | 1.03 | 0.031 |
Η συνιστώμενη διαιτητική |
Μονοακόρεστα (g) | 2.4 | 0.072 |
Η συνιστώμενη διαιτητική |
Monounsaturated Fats (g) | 0.22 | 0.007 |
|
Υδατάνθρακες (g) | 8.4 | 0.252 | |
Σάκχαρα (g) | <0.5 | <0.015 | |
Εδώδιμες Ίνες (g) | 6.9 | 0.207 | |
Βιταμίνες (Οι βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό και τα συμπτώματα έλλειψης τους παρουσιάζονται άμεσα. Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του.) |
|||
Προβιταμίνη A (καροτένιο) (mg) (καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες)) |
60.1 | 1.80 (*37.5%**) | 1 R.E. = 1μg (3,33i.u.) ρετινόλης = 6μg β-καροτένιου = 12μg άλλου καροτενοειδούς-προβιταμίνης Α |
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη HCl) (mg) | 5.3 | 0.16 (14.5%*) | 1 mg |
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) (mg) | 2.44 | 0.07 (5%*) | Άνδρες 1.3 mg Γυναίκες 1,1 mg |
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) (mg) | 10.8 | 0.32 (2%*) |
Άνδρες 16 mg |
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό Οξύ) (mg) | 1.07 | 0.03 (0.5%*) |
Παιδιά 5 mg |
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) (μg) | 549 | 16.47 (1%*) | 2 mg |
Βιταμίνη Β8 Βιοτίνη (μg) | 44 | 1.32 (2.5%*) | 150-300 mg |
Βιταμίνη Β9 Φολικό Οξύ (μg) | 827 | 24.81 (12.5%*) | 200μg |
Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη) (μg) | 182 | 5.46 (218%*) | 2μg |
Βιταμίνη Ε (mg) | 7.78 | 0.23 (2%*) |
15 mg ή 22.5 IU |
Ινοσιτόλη (mg) | 8.24 | 0.25 | 1g |
Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία | |||
Ασβέστιο (Ca) (mg) | 1028.3 | 30.85 (4%*) | 800mg |
Σίδηρος (Fe) (mg) | 50.4 | 1.51 (11%*) | 14mg |
Φώσφορος (P) (mg) | 1374.8 | 41.24 (6%*) | 800 mg |
Ιώδιο (I) (μg) | 22 | 0.66 (0.4%*) | 150μg |
Μαγνήσιο (Mg) (mg) | 598.8 | 17.96 (5%*) | 300mg |
Ψευδάργυρος (Zn) (mg) | 6.5 | 0.195 (2%*) | 15mg |
Σελήνιο (Se) (μg) | 59 | 1.77 (3%*) | 65μg |
Χαλκός (Cu) (μg) | 810 | 24.3 (2.5%*) | 1,2mg |
Μαγγάνιο (Mn) (mg) | 5.3 | 0.16 (8%*) | 4,6mg |
Χρώμιο (Cr) (μg) | 110 | 3.3 (8%*) | 25μg |
Κάλιο (K) (mg) | 1558 | 46.75 (2.5%*) | 3,1g |
Βάριο (Ba) (μg) | 1190 | 35.70 | |
Κοβάλτιο (Co) (μg) | 35 | 1.05 | |
Νάτριο (Na) (mg) | 756 | 22.68 | 3-4g |
* ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή
* Λαμβάνοντας υπόψη ότι 6μg προβιταμίνης Α μετατρέπονται σε 1μg βιταμίνης Α
Ανάλυση Αμινοξέων | Ανά 100g | Ανά 3g | Συνιστώμενη ημερήσια δόση |
---|---|---|---|
Απαραίτητα Αμινοξέα | |||
Ισολευκίνη (g) | 3.41 | 0.102 | |
Λευκίνη (g) | 5.29 | 0.159 | |
Λυσίνη (g) | 2.7 | 0.081 | |
Μεθειονίνη (g) | 0.78 | 0.023 | |
Φαινυλαλανίνη (g) | 2.8 | 0.084 | |
Θρεονίνη (g) | 2.98 | 0.089 | |
Τρυπτοφάνη (g) | 1.16 | 0.035 | |
Βαλίνη (g) | 3.66 | 0.110 | |
Μη Απαραίτητα Αμινοξέα | |||
Ιστιδίνη (g) | 0.93 | 0.028 | |
Αλανίνη (g) | 4.92 | 0.148 | |
Αργινίνη (g) | 4.07 | 0.122 | |
Ασπαραγινικό Οξύ (g) | 5.66 | 0.170 | |
Κυστίνη (g) | 0.18 | 0.005 | |
Γλουταμινικό Οξύ (g) | 8.05 | 0.242 | |
Γλυκίνη (g) | 3.08 | 0.092 | |
Προλίνη (g) | 2.31 | 0.069 | |
Σερίνη (g) | 2.87 | 0.086 | |
Τυροσίνη (g) | 2.73 | 0.082 | |
Ανάλυση Λιπαρών Οξέων | |||
γ-Λινολενικό (C18:3) (mg) | 1960.4 | 58.81 | |
α-Λινολενικό (C18:3) (mg) | 311.2 | 9.34 | 1,1-1,16 g |
Λινελαϊκό (C18:2) (mg) | 138.7 | 4.16 | |
Παλμιτικό (C16:0) (mg) | 735.3 | 22.06 | |
Ελαϊκό (C18:1) (mg) | 157.3 | 4.72 | |
Μυριστικό (C14:0) (mg) | 85.9 | 2.58 | |
Καπρινικό (C10:0) (mg) | 61.2 | 1.84 | |
Λαουρικό (C12:0) (mg) | 59.3 | 1.78 | |
Παλμιτελαϊκό (C16:1) (mg) | 48.6 | 1.46 | |
Στεατικό (C18:0) (mg) | 48.3 | 1.45 | |
Αραχιδικό (C20:0) (mg) | 42.2 | 1.27 |