3 παραδοσιακά & 3 σοκολατένια χριστουγεννιάτικα γλυκά με λιγότερες θερμίδες

christmas-sweets-traditional-spirulina-spiroulina-platensis-natural-product-greek-productΧριστούγεννα χωρίς γλυκά;

Όχι βέβαια!

Γλυκά με λιγότερες θερμίδες;

Μα, βέβαια!

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: τι να προσέξουμε

Διανύουμε ήδη την περίοδο των εορτών και όλοι σκεφτόμαστε τι γλυκά θα φτιάξουμε ή τι θα αγοράσουμε για τα Χριστούγεννα. Η περίοδος αυτή ενδείκνυται για την κατανάλωση πολλών και διαφορετικών γλυκών αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Τα σπιτικά γλυκά είναι τα καλύτερα!
Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραπάνω διαπίστωση δεν ισχύει μόνο για τα γλυκά αλλά για ΄λολα τα φαγητά.

Αυτό συμβαίνει γιατί παρασκευάζοντας τα γλυκά στο σπίτι μας, μπορούμε να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά όπως για παράδειγμα το βούτυρο με ελαιόλαδο ή την κατεργασμένη ζάχαρη με γλυκαντικά όπως η στέβια.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε και πάλι γευστικά γλυκά με λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη διατροφική αξία.

Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο διαθέτει απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Παραδοσιακά γλυκά- Σοκολατένια γλυκά: σημειώσατε x!

Ποιος είπε ότι τα Χριστούγεννα κυριαρχούν μόνο τα παραδοσιακά γλυκά όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και η βασιλόπιτα;

Παρακάτω σας δίνουμε μία διαφορετική συνταγή για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά ώστε να απολαύσετε τα γλυκά χωρίς τύψεις την περίοδο των γιορτών.

  1. Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Θερμίδες: περίπου 100 kcal/τεμάχιο

Υλικά

230-250ml ελαιόλαδο

1 kg αλεύρι ολικής άλεσης

½ κ.γλ. σόδα

¼ κ.γλ. κανέλα

1 πρέζα γαρύφαλλο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

200γρ χυμό πορτοκάλι

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια νερό

200 ml μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

150γρ καρύδια ωμά τριμμένα και πασπαλισμένα πάνω από το μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό από το πορτοκάλι και την σόδα και ανακατεύουμε.

  2. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να δράσουν και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

  3. Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και στη συνέχεια στο υγρό μείγμα.

  4. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με ειδικό αναδευτήρα.

  5. Στο υγρό μείγμα, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, από το κέντρο προς τα έξω (δηλαδή, από μέσα προς τα έξω) για να μην κολλήσει η ζύμη, όχι για πολύ ώρα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.

  6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε ταψί αφού έχουμε κάνει κάποια σχέδια πάνω τους με ένα πιρούνι.

  7. Ψήνουμε για 25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

  8. Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  9. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και την κανέλα.

  10. Μόλις πάρει μία βράση, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

  11. Βράζουμε για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε την εστία.

  12. Βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.

  13. Τοποθετούμε σε πιατέλες και γαρνίρουμε με καρύδι.

Ήξερες ότι...

Το μέλι ως φυσικό προϊόν αποτελεί καλύτερη διατροφική επιλογή από την βιομηχανικά επεξεργασμένη ζάχαρη;

Επιπλέον περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά – ειδικά το βιολογικό- και αποτελεί πλήρη τροφή.

2. Κουραμπιέδες με άχνη

Θερμίδες: περίπου 100 kcal/τεμάχιο

Υλικά

250 ml ελαιόλαδο

180γρ στέβια

½ κ.γλ. βανίλια

2 αυγά

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

1 φλιτζ. κονιάκ ή άλλο ποτό( λικέρ)- 170ml

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1, 5 φλιτζ. αμύγδαλα κομμένα ή τριμμένα

1 φλιτζ. νερό ή ροδόνερο

Για το πασπάλισμα:

1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο με την στέβια και χτυπάτε στο μίξερ.

  2. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε ελαφρώς σπάσει στο μούλτι σε μικρότερα κομμάτια, προσθέτουμε τη βανίλια, τα αυγά, τη σόδα και ανακατεύεουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ξύσμα από ένα πορτοκάλι για γεύση.

  1. Ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε προσεχτικά.

  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

  3. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε με προσεκτικές κινήσεις και τους τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα.

  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ºC και βάζουμε τους κουραμπιέδες να ψηθούν για 30 λεπτά περίπου στους 170 ºC.

  5. Μόλις ροδίσουν τους αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

  6. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε άχνη και βουτάμε έναν – έναν σε αυτήν.

  7. Τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε επιπλέον άχνη για στολισμό.

3. Δίπλες με μέλι

Θερμίδες: περίπου 100 kcal/δίπλα (40γρ)

Υλικά:

200 ml ελαιόλαδο

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1,5 φλιτζ. νερό

200 ml μέλι

1 φλιτζ. καρύδια ή αμύγδαλα ωμά τριμμένα για το γαρνίρισμα

2 αυγά

1 κ.γλ. κανέλα

Ξύσμα από πορτοκάλι

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα.

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μέλι, το νερό και λίγο αλάτι

  2. Ανακατεύουμε την ζύμη από μέσα προς τα έξω ώστε να ομογενοποιηθεί.

  3. Προσθέτουμε προαιρετικά το πορτοκάλι και την σόδα και είτε με το χέρι είτε στο μίξερ ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

  4. Με μία κουτάλα που θα την γεμίζουμε μέχρι την μέση, παίρνουμε μία ποσότητα από το μίγμα και το ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

  5. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας με ελάχιστο ελαιόλαδο (1 σταγόνα) σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) και ρίχνουμε την ποσότητα της κουτάλας.

  6. Το απλώνουμε και περιμένουμε να ψηθεί. Μόλις ψηθεί, το αφαιρούμε από το τηγάνι με μία σπάτουλα και κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

  7. Στο μούλτι, θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε μικρά κομματάκια ή σε ίχνη- ανάλογα με την επιθυμία σας.

  8. Σε ένα πιάτο τοποθετούμετις δίπλες, ρίχνουμε το μέλι σε καθεμία (1 κ.σ.) και από πάνω πασπαλίζουμε τους ξηρούς καρπούς (καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα).

Ήξερες ότι...

Για λιγότερες θερμίδες και για να είναι πιο υγιεινές οι δίπλες, μπορείτε να τα τηγανίσετε σε χαμηλή θερμοκρασία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και στην συνέχεια να τα τοποθετήσετε στην λαδόκολλα αφού προηγουμένως έχετε βάλει από πάνω της χαρτί κουζίνας;

Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα μέλι ή να τα καταναλώσετε στην αρχική τους εκδοχή.

Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε και κομμάτια εποχικών φρούτων και λίγη κανέλα!

Για τους λάτρεις της σοκολάτας έχουμε :

Βραχάκια με σοκολάτα

Θερμίδες: 50 kcal/ τεμάχιο(25γρ)

Υλικά

400γρ κουβερτούρα

2 κ.σ. στέβια προαιρετικά

500γρ αμύγδαλα ωμά

 

Εκτέλεση:

  1. Λιώνετε την κουβερτούρα σε ένα μπεν μαρί και μετά ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα ωμά.

  2. Στην συνέχεια με ένα μεγάλο κουτάλι (κουτάλι σούπας) βγάζετε τα αμύγδαλα που έχουν περιχυθεί με σοκολάτα και τα τοποθετείτε σε μία λαδόκολλα.

  3. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε μόνα τους ή σε ειδικά χαρτάκια.

 

Προσοχή!

Αντί για κουβερτούρα μπορείτε να προσθέσετε σοκολάτα γάλακτος, απλά σε αυτή την εκδοχή τα βραχάκια θα είναι πιο γλυκά και με περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

 

Μους σοκολάτας

Θερμίδες: Περίπου 150 kcal/ το ποτήρι ( 200-250ml)

Υλικά

½ φλιτζ. σκόνη κακάο( περίπου 125-130γρ)

½ φλιτζ. στέβια

350γρ γιαούρτι 2% ή στραγγιστό 2%

300ml γάλα αμυγδάλου

½ κ.γλ. Βανίλια

Εκτέλεση:

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου, την στέβια, το κακάο μέχρι να ομογενοποιηθούν και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία( 5-6).

  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι με την βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο.

  3. Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του γιαουρτιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα.

  4. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το προσθέτουμε σε μικρά ποτήρια ή σε μπολ.

  5. Τα βάζουμε όλα στο ψυγείο να παγώσουν για 2-3 ώρες και μετά σερβίρουμε. 

 

 

Κορμός – Μωσαϊκό με σοκολάτα

 

Θερμίδες: Περίπου 140 kcal/ ανά κομμάτι ( 30γρ)

Υλικά

2 αυγά

5 κ.σ. σκόνη κακάο

250γρ σοκολάτα κουβερτούρα

450γρ μπισκότα Πτι-μπερ κανονικά ή ολικής αλέσεως

150 ml γάλα αμυγδάλου ή γάλα αγελάδος 1,5% λιπαρά

½ φλιτζάνι κονιάκ προαιρετικά

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία( 5-6) ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κακάο και την σοκολάτα.

  2. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

  3. Ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  4. Προσθέτουμε τα μπισκότα σπασμένα σε κομμάτια είτε στο μούλτι είτε στο χέρι και τα ανακατεύουμε μέχρις ότου να σκεπαστούν από την σοκολάτα.

  5. Με μία σπάτουλα βγάζουμε το μίγμα από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μία ορθογώνια πιατέλα.

  6. Του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μίγμα σε μία πιατέλα, να βάλουμε λαδόκολλα και να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε με ένα τρέρκι.

  7. Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.

  8. Το ξεπαγώνουμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

Καλές γιορτές με υγεία, ευεξία και αγάπη!

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Msc.

Διαβάστε ακόμη: Ξηροί καρποί: τα οφέλη και η διατροφική τους αξία

Spirulina Platensis από το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας

spirulina newsletter

Sereal DesignersΔιαδύο :: Εταιρεία Πληροφορικής