5 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή

healthy-nutrition-carbs-oils-protein-suprfood-spirulina-spiroulina-platensis-natural-rproduct-greek-product

Η διατροφή αποτελεί το Α και το Ω όχι μόνο για την επιβίωση και την κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων αλλά και την πρόληψη της εκδήλωσης διαφόρων νοσημάτων.

Η σωστή διατροφή είναι η ισορροπημένη, ποικίλη και με μέτρο κατανάλωση τροφίμων όλων των διατροφικών ομάδων.

Μελέτες συχνά διαπιστώνουν την σημασία της σωστής διατροφής στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών καθώς και την συμβολή της στην αντιμετώπιση νοσημάτων και στην εξέλιξη της νόσου.

Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει η καθημερινή μας διατροφή για να είναι ισορροπημένη και να προάγει την υγεία;

Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα να προσλαμβάνονται σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίζεται η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπινου γένους και να προλαμβάνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του οργανισμού. Αυτά είναι:

  • οι υδατάνθρακες,

  • οι πρωτεΐνες,

  • τα λίπη,

  • τα μέταλλα και

  • τα ιχνοστοιχεία.

Οι υδατάνθρακες

Πολύ σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό αποτελούν οι υδατάνθρακες.

Εκτός από την άμεση ενέργεια που μας προσφέρουν κατά τον μεταβολισμό τους, λειτουργούν και ως σημαντικές αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα σε έκτακτες καταστάσεις.

Οι υδατάνθρακες διακρίνονται κυρίως σε δύο βασικές κατηγορίες, τους απλούς και τους σύνθετους, οι οποίες ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες και το αίσθημα της πείνας.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι:

  • τα φρούτα,

  • τα άσπρα προϊόντα και

  • οι διάφορες μορφές ζάχαρης,

που μεταβολίζονται απευθείας από τον οργανισμό και προκαλούν απότομες αυξήσεις των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, είναι αυτοί που συστήνονται από τους ιατρούς για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και την πρόληψη ασθενειών.

Στους σύνθετους υδατάνθρακες ανήκουν όσα προϊόντα είναι αναποφλοίωτα ή δεν έχουν υποστεί διεργασίες όπως:

  • το αλεύρι από ολόκληρο το δημητριακό,

  • τα προϊόντα ολικής αλέσεως και

  • η βρώμη.

Τα τρόφιμα αυτά απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και δεν παρατηρούνται σημαντικές αυξομειώσεις στους γλυκαιμικούς δείκτες.

Οι πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου σημαντικές όχι μόνο σαν μορφή ενέργειας αλλά κυρίως γιατί συμβάλλουν στην αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στους ιστούς καθημερινά.

Οι πρωτεΐνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να χορταίνουμε γρηγορότερα και μας κρατούν χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι πρωτεΐνεςεντοπίζονται:

  • στα γαλακτοκομικά προϊόντα,

  • στο κρέας,

  • στο ψάρι,

  • στα πουλερικά και

  • στα όσπρια.

Τα λίπη

Τα λίπη αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών ενώ λειτουργούν και ως μονωτικό και προστατευτικό υλικό των οργάνων.

Συναντώνται σε δύο μορφές την υγρή ως έλαια και την στερεή ως βούτυρο και μαργαρίνες.

Η Μεσογειακή διατροφή, που έχει αναγνωριστεί ως το καλύτερο μοντέλο διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως, χρησιμοποιεί ως μοναδική πηγή πρόσληψης διατροφικού λίπους το ελαιόλαδο.

Πράγματι το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετικό λιπίδιο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως σε ελαϊκό οξύ.

Εμείς γιατί να μην το χρησιμοποιούμε στο φαγητό και στις σαλάτες μας;

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία

Μια άλλη κατηγορία θρεπτικών συστατικών αποτελούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Τα πιο γνωστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι:

  • το ασβέστιο,

  • το μαγνήσιο,

  • ο σίδηρος,

  • το κάλιο,

  • το νάτριο,

  • ο φώσφορος κ. α.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρονται στον οργανισμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες μεταβολικές δραστηριότητες των κυττάρων και να αναπληρώσουν τυχόν ελλείψεις που υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες καθώς σε μεγαλύτερες δημιουργούν τοξικότητα.

Οι φυτικές ίνες και το νερό

Δύο άλλα στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή είναι οι φυτικές ίνες και το νερό.

Οι φυτικές ίνες περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, προκαλούν γρήγορο κορεσμό και συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ακόμα υπάρχουν σε δημητριακά ολικής αλέσεως π.χ. στην βρώμη και απομακρύνουν υπολείμματα παραπροϊόντων από τον οργανισμό.

Τέλος το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την εξασφάλιση της ζωής.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 70-75% από νερό. Το νερό συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα ενώ συμμετέχει και σε πλήθος μεταβολικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται καθημερινά στα κύτταρα.

Οι απαιτήσεις του ανθρώπου σε νερό εξαρτώνται από τις διατροφικές του συνήθειες, την φυσική του δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όμως κατά μέσο όρο 2 λίτρα νερό την ημέρα είναι η ενδεδειγμένη πρόσληψη.

Εκτός από το καθαρό νερό, το πόσιμο νερό, για την ενυδάτωση του σώματος και του δέρματος είναι σημαντικό να καταναλώνονται και υγρά ροφήματα όπως διάφορα είδη τσαγιού και σούπες.

#extra trivia

Το νερό υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα και στα φρούτα και τα λαχανικά, που καλό είναι να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση!

Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή τη Spiroulina PLATENSIS

Η Spiroulina PLATENSIS αποτελεί καθαρή τροφή και ιδανικό βοήθημα για κάθε οργανισμό.

Διαθέτει πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων:

  • πρωτεΐνη, που προσφέρει ενέργεια,

  • σίδηρο, που χαρίζει τόνωση

  • λιπαρά οξέα,

  • μέταλλα και ιχνοστοιχεία

και πολλά άλλα απαραίτητα συστατικά για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια την κα Σταυρούλα Γούναρη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Msc.

Διαβάστε ακόμη: Γνωρίζεις ποιες τροφές χορταίνουν αλλά δεν παχαίνουν;

Spirulina Platensis από το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας

spirulina newsletter

Sereal DesignersΔιαδύο :: Εταιρεία Πληροφορικής