απαραίτητα λιπαρά οξέα

Σωστή διατροφή και καλή υγεία με τα λιπαρά οξέα της σπιρουλίνας

Απαραίτητα λιπαρά οξέα ονομάζονται εκείνα που δεν μπορούν να συντεθούν στο σώμα, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων ενζύμων, και ως εκ τούτου η πρόσληψή τους γίνεται αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Στους ανθρώπους, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι το ωμέγα-3 πολυακόρεστο α-λινολενικό οξύ και το ωμέγα-6 πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ.


Είναι κοινά αποδεκτό ότι μία δίαιτα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης (LDL) του αίματος, χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL), και κατ΄επέκταση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών15.

Τα κυριότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στη σπιρουλίνα εμφανίζονται παρακάτω.

15 Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα “Βιβλιογραφία”

  • γ-Λινολενικό οξύ (GLA):

Πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ αποτελούμενο από 18 άτομα άνθρακα και τρεις διπλούς δεσμούς. Αποτελεί πρόδρομο ένωση των προσταγλανδινών του σώματος. Η προσταγλανδίνη PGE1 είναι θεμελιώδης για τη ρύθμιση μεγάλης ποικιλίας βασικών βιοχημικών λειτουργιών του σώματος, μεταξύ των οποίων είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η σύνθεση χοληστερόλης15, η αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων7. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γ-λινολενικό οξύ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, έχει αντιβακτηριακή δράση, ενώ συντελεί και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος27. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πιθανή αντικαρκινική δράση του γ-λινολενικού οξέος13.

7,13,15,27 Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα “Βιβλιογραφία”

  • α-Λινολενικό οξύ (ALA):

Με βάση το α-λινολενικό οξύ ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει σημαντικά ω-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσσου, όπως είναι το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να προσφέρει το α -λινολενικό οξύ στον οργανισμό του ανθρώπου καθώς επίσης και την πιθανή θετική του επίδραση τόσο στο κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και σε παραμέτρους της συμπεριφοράς.

  • Λινελαϊκό οξύ (LA):

Πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ αποτελούμενο από 18 άτομα άνθρακα και δύο διπλούς δεσμούς. Χρησιμοποιείται στη βιοσύνθεση του αραχιδονικού οξέος και επομένως των εικοσανοειδών, αφού προηγουμένως μετατραπεί σε γ-λινολενικό οξύ13.

13 Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα “Βιβλιογραφία”

Spirulina Platensis από το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας

spirulina newsletter

Sereal DesignersΔιαδύο :: Εταιρεία Πληροφορικής